Γεια σας. Ονομάζομαι Καββαδίας Μιλτιάδης και κατασκευάζω αυτό το μπουζουκάκι εδώ και τριάντα χρόνια. Οι βλέψεις μου ήταν πάντοτε να κατασκευάσω ένα μαθητικό μπουζουκάκι που να είναι ανθεκτικό, πιστό στον ήχο και προσιτό στον πιτσιρίκο που δεν έχει την οικονομική άνεση να αγοράσει κάτι ακριβότερο.
Θα ήθελα να σας εξηγήσω γιατί είναι ανθεκτικό ένα μουσικό όργανο της δικής μου κατασκευής.
Ο κύριος λόγος είναι ότι έχετε το πλεονέκτημα να το ξεκουρδίζετε, κάτι που είναι αδύνατο με τα μουσικά όργανα άλλων κατασκευαστών.
Εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση και να σας πω ότι τα μουσικά όργανα άλλων κατασκευαστών έχουν ταστιέρα από σκληρά ξύλα όπως έβενο, βέγκε και παλίσαντρο, οπότε τα τάστα τοποθετούνται με μεγάλη πίεση ώστε να κατευθύνουν την ταστιέρα στη αντίθετη φορά.
Από το τράβηγμα των χορδών έτσι, μηδενίζεται η τάση των χορδών από τη μια πλευρά με την τάση της ταστιέρας από την άλλη πλευρά.
Εάν χαλαρώσουμε τις χορδές για να ξεκουραστεί το ξύλο, τότε η ταστιέρα μετακινείται προς τα πίσω και έχουμε ταστάρισμα και δεν μπορεί να επανέλθει με το κούρδιζα. Έτσι θα αναγκαστείτε να επισκεφτείτε τεχνίτη.
Τι επιτυγχάνουμε ξεκουρδίζοντας το όργανο.
- παρατείνεται η διάρκεια ζωής του μουσικού οργάνου
- ο ήχος γίνεται όλο και καλύτερος, γιατί το καπάκι δεν υποχωρεί από την πίεση του καβαλάρη. Έτσι, οι δονήσεις είναι πάντοτε ίδιες, δηλαδή έχει τον ήχο που ακούσαμε όταν το αγοράσαμε
- το σημείο σύνδεσης μάνικου και σκάφους δεν ταλαιπωρείται
Λοιπόν, όταν το μουσικό όργανο είναι συνεχώς κουρδισμένο, το σημείο σύνδεσης δεν αντέχει και κάθε έξι μήνες πρέπει να χαμηλώνετε τον καβαλάρη με αποτέλεσμα ο καβαλάρης να δίνει λιγότερη πίεση, λιγότερες δονήσεις, χαμηλότερο ήχο.
Τα δικά μου μουσικά όργανα, όταν τα αγοράζετε, κάνετε το εξής τεστ.
Πατώντας με τον αριστερό δείκτη το πρώτο τάστο και με τον δεξί δείκτη το τελευταίο τάστο, θα πρέπει να δημιουργηθεί στο πέμπτο τάστο ένα κενό μεταξύ τάστου και χορδής περίπου όσο το πάχος της χορδής ΛΑ, Εάν δεν έχει κενό, πιθανόν να ταστάρει από το πρώτο τάστο έως και το έκτο.
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχετε το μουσικό όργανο κουρδισμένο και να το παρακολουθείτε. Όταν αποκτήσει το επιθυμητό κενό, τότε χαμηλώνουμε λίγο τον καβαλάρη. Εργαλεία υπάρχουν. Μπορείτε και μόνοι σας να τον χαμηλώσετε. Δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε τεχνίτη.
Από εδώ και στο εξής όταν δεν παίζετε το μουσικό όργανο, να το ξεκουρδίζετε για να ξεκουράζετε. Έτσι παραμένει όπως το αγοράσατε με τον ήχο του συνεχώς να γίνετε καλύτερος.
Τώρα θα πρέπει να σας πω και δυο λόγια για τον ξεσκευρωτήρα η αλλιώς βέργα.
Ξεσκευρωτήρας σημαίνει μπουζούκι συνεχώς κουρδισμένο. Το αποτέλεσμα είναι στο εξάμηνο να παρουσιάσει σκέβρωμα στο τάστο δώδεκα. Για να το ξεσκερώσουμε, βιδώνουμε τον ξεσκευρωτήρα με χορδές τελείως χαλαρές.
Όταν ξανακουρδίσουμε το μουσικό όργανο, θα έχουμε σκεύρωμα από το καβαλαράκι μέχρι το τάστο οκτώ και αντίστροφο σκεύρωμα στα τάστα δεκαεπτά και δεκαοκτώ, δηλαδή μία ωραία περισπωμένη. Μία επισκευή δαπανηρή, της όποιας το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό γιατί κόβοντας το μάνικο για να περαστεί ένα άλλο ,ταλαιπωρείται ο τάκος και το μουσικό όργανο θα χάσει τη διάρκεια ζωής του. Επόμενος ο ξεσκευρωτήρας είναι άχρηστος και δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια στο μουσικό όργανο. Είναι ένα παραμύθι.
Ταίριασμα καβαλάρη
Πως ταιριάζω τον καβαλάρη του μπουζουκιού και πως χαράζεται ο καβαλάρης.
Θα ήθελα να σας δείξω αυτό το εργαλείο, με το όποιο θα μπορείτε να χαμηλώνετε τους καβαλάρηδες αλλά επίσης και να τους χαράζετε.
Θα σας δείξω πως συναρμολογείται.
Λοιπόν, τοποθετούμε εδώ τον καβαλάρη. Αυτά τα σφηνάκια θα μας βοηθήσουν να σφίξουμε οποιονδήποτε καβαλάρη, γιατί όλοι οι καβαλάρηδες δεν έχουν όμοιο ύψος. Σφίγγουμε καλά.
Παίρνουμε το πριονάκι που γράφει νούμερο 1+2. Εδώ έχουμε ένα σαπουνάκι (http://www.arkadisoap.gr/) στο όποιο περνάμε απαλά το πριονάκι για να πάρει λίγη λιπαντική ουσία για να μας βοηθήσει να χαράξουμε.
Χαράζουμε πολύ απαλά χωρίς να πιέζουμε, με αυτήν την κλήση, όλα τα σημεία με το νούμερο 1. Παίρνουμε το νούμερο 3 κάνουμε το ίδιο με το σαπουνάκι και ερχόμαστε στη θέση μόνο της φα και της ντο. Παίρνουμε και το 4 στη θέση ντο και είναι έτοιμο.
Τώρα πως θα χαμηλώσουμε τον καβαλάρη.
Στο κάτω σημείο του καβαλάρη κάνουμε γραμμούλες , από την μια έως την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τον καβαλάρη εδώ. Να σας πω ότι αυτή η επιφάνεια δεν είναι ευθεία, έχει ακριβώς την κούρμπα που έχει το καπάκι από το μπουζούκι σας. Επομένως θα σχηματιστεί μια ελαφριά λακκούβα, και μετράμε μια, δυο, τρεις φόρες. Γυρίζουμε και βλέπουμε τις γραμμές κατά πόσο είναι ορατές και από ποια πλευρά. Εάν είναι ορατές και από τις δυο πλευρές τότε σημαίνει ότι πατήσαμε σωστά τον καβαλάρη. Εάν σε κάποια πλευρά δεν είναι ορατές σημαίνει ότι πιέζαμε περισσότερο, οπότε θα πρέπει να πιέσουμε τώρα από την αντίθετη πλευρά παραπάνω. Όταν εξαφανιστούν οι γραμμές τότε έχει χαμηλώσει ο καβαλάρης λίγο. Συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο μέχρι ο καβαλάρης να έρθει στο ύψος που πρέπει.